Jeżeli chcesz wybrać się do ekskluzywnej restauracji, koniecznie powinieneś nauczyć się kilku zasad z zakresu stołowego savoir vivre. Mamy tu na myśli chociażby odpowiednie rozmieszczanie sztućców. Pierwsza istotna zasada, żeby w pierwszej kolejności sięgać po sztućce, jakie znajdują się najdalej od naszego talerza. Jeżeli natomiast zakończymy jedzenie, połóżmy sztućce na naczyniach, w których była potrawa tak, aby obsługa wiedziała, że https://lubuskiecentrumslubne.pl/garnitury/ sztućce były używane i ma je zabrać, a Tobie wręczyć nowe, czyste. Ponadto korzystając ze sztućców, musimy wiedzieć że mimo iż nóż zawsze będzie widniał jao element obowiązkowy dołączany w zestawie naczyniowym, wcale nie jest powiedziane, że mamy z niego korzystać. Sięgamy po nóż tylko wtedy, kiedy jemy twarde strukturą potrawy, a więc głównie dania mięsne. Kiedy natomiast mamy już Prawnik Konin owoce morza czy równie miękkie mięso ryby, wtedy kelner powinien nam dostarczyć kolejny rodzaj sztućców. Nóż powinien mieć wtedy tępy kant, a także dużo szerszy, będzie on również bardziej płaski w swej formie niż klasyczny nóż, jakim kroimy przykładowo mięso. Widelec z kolei do takich specjałów jak ryba czy owoce morza cechować się będzie szerszą formą i krótszymi ząbkami.
Źródło: