WIDELEC A ŁYŻECZKA

Do popularnych rodzajów zasad dotyczących savoir vivre zaliczyć należy między innymi porady dotyczące między innymi właściwego rozmieszczenia sztućców. Kiedy siadamy na eleganckim krześle przy suto zastawionym stole w wytwornym miejscu naprawdę można się zestresować, gdy nie wiadomo, na jaki rodzaj sztućców postawić w momencie zaserwowania przez kelnera rozmaitych dań. Istnieje jednakże w tym zakresie pewien, konkretnie ustalony porządek i kolejność sięgania po tego typu akcesoria stołowe. Zacznijmy od prostej zasady zalecanej przez specjalistów z dziedziny savoir vivre, a mianowicie sięgamy w pierwszej kolejności po te sztućce, które są oddalone od naszego talerza najbardziej. Po nóż natomiast sięgamy dopiero wtedy, kiedy przyjdzie na stół coś twardego. Jeżeli nie, to normalne że sztućce te nie są używane. Ponadto należy także zwrócić uwagę na to, że w pewnych momentach ciężko jest odróżnić, czy w grę wchodzi widelczyk, czy lepiej jednak wybrać leżącą obok łyżeczkę. Przykładowo jest tak wtedy, kiedy jemy owoce – miękkie cytrusy, niby można zjeść łyżeczką, ale żeby mieć pewność, że dobrze je pokroimy by estetycznie je spożyć, wiele osób sięga po widelczyk. W tym wypadku akurat łyżeczka jest trafniejszym i bardziej pożądanym rozwiązaniem. W niektórych restauracjach podawane są dodatkowo łyżeczki specjalne, typowe co cytrusów. Jeśli tak nie będzie w przypadku naszej restauracji, wybierajmy łyżeczkę klasyczną i nią jedzmy. Przy innych niż cytrusy owocach zaleca się natomiast ostry, niewielki nożyk, a jeśli go nie ma- deserowy standardowy widelczyk.

Źródło: