SZTUĆCE PRZY STOLE

Jeżeli chcesz wybrać się do ekskluzywnej restauracji, koniecznie powinieneś nauczyć się kilku zasad z zakresu stołowego savoir vivre. Mamy tu na myśli chociażby odpowiednie rozmieszczanie sztućców. Pierwsza istotna zasada, żeby w pierwszej kolejności sięgać po sztućce, jakie znajdują się najdalej od naszego talerza. Jeżeli natomiast zakończymy jedzenie, połóżmy sztućce na naczyniach, w których była potrawa tak, aby obsługa wiedziała, że sztućce były używane i ma je zabrać, a Tobie wręczyć nowe, czyste. Ponadto korzystając ze sztućców, musimy wiedzieć że mimo iż nóż zawsze będzie widniał jao element obowiązkowy dołączany w zestawie naczyniowym, wcale nie jest powiedziane, że mamy z niego korzystać. Sięgamy po nóż tylko wtedy, kiedy jemy twarde strukturą potrawy, a więc głównie dania mięsne. Kiedy natomiast mamy już owoce morza czy równie miękkie mięso ryby, wtedy kelner powinien nam dostarczyć kolejny rodzaj sztućców. Nóż powinien mieć wtedy tępy kant, a także dużo szerszy, będzie on również bardziej płaski w swej formie niż klasyczny nóż, jakim kroimy przykładowo mięso. Widelec z kolei do takich specjałów jak ryba czy owoce morza cechować się będzie szerszą formą i krótszymi ząbkami.

Źródło: