PRZY STOLE

W Twojej pracy zdarza Ci się coraz częściej, że udajesz się na biznesowe, eleganckie spotkania, które jak najbardziej nie należą do luźnych meetingów o charakterze towarzyskim, gdzie nikt na drugiego człowieka niw zwraca większej uwagi i panuje pełna swoboda zachowania? W takim wypadku, aby godnie reprezentować swoją firmę, a jednocześnie nie narażać się na kompromitację, koniecznie powinieneś postawić na savoir vivre. W szczególności istotna jest etykieta obowiązująca przy stole. To podstawowy, najważniejszy element każdego środowiska biznesowego. Musisz wiedzieć, w jaki sposób używać poszczególne sztućce, jakie zasady panują w wytwornych miejscach, luksusowych hotelach czy też restauracjach. Jeżeli tych cech i norm nie pojmiesz, możesz narazić się na pośmiewisko i zrazić do kontaktów towarzyskich. Jedną z klasycznych porad jest manewrowanie serwetką. Często zdarza się, że siadając przy stole mamy serwetkę, z którą nie wiemy, co robić, ponieważ jest ona ładnie poskładana i boimy się zniszczyć kompozycję, z drugiej strony jest ona wielka rozmiarowo, z trzeciej jeszcze nic nie podano do jedzenia, więc gdzie powinna ona przeczekać ten czas? Otóż zanim pojawi się potrawa, którą zamówiliśmy na naszym stanowisku przy stole, obowiązkowo aby serwetka znajdowała się po lewej stronie, alb dosłownie na talerzu. Może być nadal finezyjnie zwinięta, albo możemy ją rozłożyć i umieścić w wyżej wymienionych miejscach na płasko. Kiedy natomiast zaczynasz jeść, połóż ją na kolanach. Możesz złożyć ją na pół, gdy przybiera duże rozmiary.

Źródło: