DOBRE ZACHOWANIE

Kiedy wiecie już, w jaki sposób używać sztućców w drogich, ekskluzywnych restauracjach, gdy macie pomysł na to, do czego poszczególne nożyki i widelce służą, jeśli znacie podstawowe zasady etykiety przy stole, potraficie kulturalnie zorganizować zaproszenie gości na planowaną imprezę, teraz czas, aby przejść do konkretów dotyczących właściwych manier. Savoir vivre ma liczne zalecenia, nie tylko względem gospodarzy ale i zapraszanych na wydarzenia gości. I tak jeśli wcielisz się w role gościa, powinieneś pamiętać o stosownych manierach. Nie chodzi tylko i wyłącznie o mówienie przepraszam, proszę i dziękuję, ale także o to, żeby zachowywać się nienagannie. Po pierwsze, nie żuj gumy, nie poprawiaj makijażu w towarzystwie, nie baw się telefonem, nie trzymaj rąk na blacie stołu, jeżeli chcesz się podmalować albo wydmuchać nos, odejdź od stołu, najlepiej idź do toalety. Wyłącz viridian dźwięki w telefonie komórkowym, nie dyskutuj za głośno, a jeżeli prowadzisz dialog- szanuj swojego rozmówce, nie chodząc mu w zdanie. Kiedy skończyłeś posiłek, podziękuj, a przed zjedzeniem życz wszystkim biesiadującym smacznego. Zasygnalizuj przy niedokończonym daniu, że już więcej nie dasz rady spożyć, umiejętnym ułożeniem sztućców. Mowa tu o układaniu widelca i noża na godzinie czwartej.

Źródło: http://splywy-kajakowe.podlasem.eu