DOBRE ZACHOWANIE

Kiedy wiecie już, w jaki sposób używać sztućców w drogich, ekskluzywnych restauracjach, gdy macie pomysł na to, do czego poszczególne nożyki i widelce służą, jeśli znacie podstawowe zasady etykiety przy stole, potraficie kulturalnie zorganizować zaproszenie gości na planowaną imprezę, teraz wycieczki w Tatry z przewodnikiem czas, aby przejść do konkretów dotyczących właściwych manier. Savoir vivre ma liczne zalecenia, nie tylko względem gospodarzy ale i zapraszanych na wydarzenia gości. I tak jeśli wcielisz się w role gościa, powinieneś pamiętać o stosownych manierach. Nie chodzi tylko i wyłącznie o mówienie przepraszam, proszę i dziękuję, ale także o to, żeby zachowywać się nienagannie. Po pierwsze, nie żuj gumy, nie poprawiaj makijażu w towarzystwie, nie baw się telefonem, nie trzymaj rąk na blacie stołu, jeżeli chcesz się podmalować albo wydmuchać nos, odejdź od stołu, najlepiej idź do toalety. Wyłącz obróbki blacharskie dźwięki w telefonie komórkowym, nie dyskutuj za głośno, a jeżeli prowadzisz dialog- szanuj swojego rozmówce, nie chodząc mu w zdanie. Kiedy skończyłeś posiłek, podziękuj, a przed zjedzeniem życz wszystkim biesiadującym smacznego. Zasygnalizuj przy niedokończonym daniu, że już więcej nie dasz rady spożyć, umiejętnym ułożeniem sztućców. Mowa tu o układaniu widelca i noża na godzinie czwartej.

Źródło: